Lunchvisning - Axel Eriksson - Slaktarsonen som for till Afrika

5 oktober kl. 12:15

Låt oss ta dig med på en visning på 20 minuter på Vänersborgs museum. Visningen startar 12.15 och är klar 12.35. Visningen är gratis.

Under den här visningen får du ta del av den fascinerande historien om den unge slaktarsonen Axel W Eriksson som lyckades ta sig till Afrika för att bedriva zoologiska forskning samt upprätta en handelsstation vilken blev centralort för omfattande handel med elfenben, vapen, strutsfjäder och kreatur.

Historien börjar dock redan på 1830-talet då det i Vänersborg föddes en zoologisk forskartradition med den invandrade excentriske engelske björnjägaren Llewellyn Lloyd som fascinerat jagade och samlade Vänerlandskapens fauna. Intresset överfördes till sonen Charles John Andersson vilken vid århundradets mitt blev en av dåtidens mest hyllade afrikanska upptäcktsresande.

Axels livsverk, i form av en världsunik fågelsamling från Sydvästra Afrika, finns utställd på museet. Axel skänkte fågelsamlingen till Vänersborg 1883 och den fick en avgörande betydelse för tillkomsten av Vänersborgs museum.

Kommande lunchvisningar:
12/10 Arkitekturen, konsten och porslinet på museet