Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Folkkonst i Dalsland

Foto: Ola Erikson

Folkkonsten brukar visa sin karaktär från där den är tillverkad. I den dalsländska folkkonsten syns bland annat tavletter och smidda järnkors.

Bland tavletter, skåp och kistor

Dalsland är inte känt för någon mer framträdande folkkonst. Men den finns. Skälet till att den är så föga känd är att den i stort sett aldrig uppmärksammats.

Särskilt i landskapets södra del är folkkonsten vagt utvecklad, liksom i angränsande trakter av Västergötland och Bohuslän. Norra Dalsland uppvisar en annan bild. Här finns dekorerade möbler, huvudsakligen skåp och kistor. Måleriet utvecklades under knappt hundra år (cirka 1770-1860). Det har visst släktskap med sydvästra Värmland, men en specifikt dalsländsk tradition finns också. Ett fåtal bevarade bonader erinrar även om den rikare allmogekulturen i dessa bygder.

I övrigt återfinns i hela landskapet den typiskt västsvenska karvsnittsdekoren på fästmögåvor som mangelbräden, psalmboksfodral och små askar.

Mest anmärkningsvärt är de smidda gravkorsen, som är rikligt företrädda i hela landskapet. I olika trakter utvecklades olika former varav de flesta saknar motsvarighet i andra delar av landet.

Senast uppdaterad: 2017-03-07 11:23