Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Måltiden i Dalsland

Foto: Ola Eriksson

Under allmogetiden i Dalsland hade man ofta sina regelbundna tider och sina givna regler. Maten bestod mest av mjölrätter som gröt och välling. Det var långt ifrån den variation som finns idag.

Mannen satt och kvinnan stod under måltiden

I gammal tid iakttogs vissa regler vid måltiderna. Husfadern hade sin bestämda plats. Männen satt medan kvinnorna ofta stod och åt. Man bad bordsbön och åt i princip under tystnad. Måltiderna var bestämda till vissa klockslag: Morgonkaffe, klockan 8 ”dagel”, klockan 13 ”medda”, klockan 17 ”aftaval” och klockan 20 ”kväll”.

Mjölrätter som gröt och välling dominerade. Huvudmålet klockan 13 kunde bestå av soppa, salt kött eller fläsk eller salt sill, potatis och kålrötter. Till alla måltider åts ett papperstunt tunnbröd bakat på havremjöl.

Ännu vid 1800-talets mitt åt de flesta på trätallrikar, fast porslinstallrikar förekom i många hem. Som matbestick användes sked och för sovel kniv. Gafflar var inte i allmänt bruk.

Gröt, välling och soppa serverades ur ett gemensamt trätråg, ur vilket var och en tog direkt ur var sitt hörn av kärlet. Kött delades med kniven, som också användes som bestick, om man inte åt med fingrarna.

Vid festliga tillfällen som bröllop, användes särskilda serveringsfat för sovel, bröd och annat. Dessa fat hade ofta en traditionell, enkel utsmyckning.

Senast uppdaterad: 2017-03-07 11:15