Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

The Lindholm House - en "svensk" kulturbyggnad i centrala Namibia!

Omarurus äldsta byggnad. Foto: Peter Johansson

Detta är Omarurus äldsta byggnad och ett stycke välbevarad svensk kolonialhistoria.

Invid Omarurus huvudgata, Wilhelm Zeraua Road, står denna till synes oansenliga byggnad uppförd av soltorkat tegel. Vad vi står inför är Omarurus äldsta byggnad och ett sty cke välbevarad svensk kolonialhistoria. I november 1869 kom Axel Eriksson tillsammans med bl.a. kompanjonen Oscar Lindholm till Omaruru och fick hereroledaren Wilhelm Zerauas tillstånd att etablera en handelsstation här. Medan Eriksson ansvarade för att handelslager köptes in föll det på Lindholms lott att börja uppföra de första byggnaderna, för bostäder och lagerlokaler. Av denna tidiga bebyggelse från pionjärtidens första år återstår i dag endast detta hus. Byggnaden ägs i dag av stadens läkare, Dr Craven, som för några månader sedan låtit uppföra ett skyddande tak för att förhindra att de känsliga väggarna av soltorkat tegel vittrar sönder.

Oscar Lindholm föddes i Askersund 21 september 1834 och lärde smedyrket vid Motala verkstäder. År 1853 emigrerade han till Sydafrika där han året efter slog följe med den svenske zoologen Johan August Wahlberg på dennes expedition genom Namibia och Botswana. Vid 1860-talets början anställdes han hos den vänersborgsbördige upptäcktsresanden Charles John Andersson och från 1869 fram till sin död på 1890-talet var Omaruru Lindholms hem. Hans skicklighet som smed var omvittnad, i synnerhet när det gällde att smida skoningar till vagnshjul och än i dag finns hans städ kvar, hårt fästat i marken, utanför ruinerna till Anderssons handelsstation Otjimbingue, några mil söder om Omaruru. Oscar Lindholm fick ett flertal barn och in på 1990-talet bodde ännu Lindholmfamiljen kvar här i Omaruru.

Senast uppdaterad: 2017-02-01 13:04