Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Johannes Fundberg, möbelsnickaren som försvann

Detalj av ett årtidsskåp av Johannes Fundberg. Vinter. Foto: Ola Erikson

Johannes Fundberg föddes i Skara men kom som liten till Vänersborg. Hans far, Håkan Fundberg, var också möbelsnickare och sonen gick i hans fotspår. Dock gick det inte så bra för Johannes. Han rymde till Dal och försvann runt 1845. Han var inte kyrkbokförd vid avflyttning/inflyttning så ingen vet när han dog.

Johannes Fundberg (1774 - cirka 1845) är Dalslands mest kände möbelsnickare. Liksom fadern var han möbelsnickarmästare i Vänersborg. Omkring 1815 lämnade han familjen och staden efter en konkurs. Den egentliga anledningen till uppbrottet är inte känd. Han fann sin nya bostad hos riksdagsmannen Lars Larsson i Bollungen. Men officiellt var hans vistelseort ”okänd”.

Fundberg tillverkade främst möbler och då framförallt skåp. Han fick sina beställningar från Sundals förmögnare bönder, som tjänat stora summor på lönsam havreodling.

Hans möbler har en mycket personlig karaktär. Fundberg var utbildad skråsnickare och var som sådan förtrogen med tidens modestilar. Med sin bosättning på landsbygden kunde han blanda dem efter behag, när han inte längre var bunden av skråets striktare regler. I huvudsak använde han sig av nyklassicistiska formelement. Mest kända är hans skåp med intarsiainläggningar och av dessa är, i sin tur, årstidsskåpen särskilt uppmärksammade.

Senast uppdaterad: 2017-02-09 08:27