Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Afrikanska fågelsalen

Foto: Ian Schemper

Här står närmare tusen fåglar från Sydvästafrika med en färgprakt utan like i museets kanske mest kända utställning. Ta del av fågelprakten och historierna om de upptäcktsresande som förde den hit.

I Vänersborg föddes en zoologisk forskartradition på 1830-talet med den invandrade excentriske engelske björnjägaren Llewellyn Lloyd som fascinerat jagade och samlade Vänerlandskapens fauna. Intresset överfördes till sonen Charles John Andersson vilken vid århundradets mitt blev en av dåtidens mest hyllade afrikanska upptäcktsresanden. Hans dramatiska och fängslande upptäckarskildringar från resor genom södra Afrika fångar läsare än i dag.

Traditionen fullföljdes av den unge slaktarsonen Axel W Eriksson vilken, efter att ha gått i lära hos Lloyd, tog tjänst som Charles John Anderssons assistent på dennes expeditioner. Efter Anderssons död kom Eriksson att fullfölja dennes zoologiska forskningar med kartläggande av Damaralandets fågelvärld. I Omaruru, i nuvarande Namibia, kom Eriksson 1869 att upprätta en handelsstation som blev centralort för en omfattande handel med elfenben, vapen, strutsfjäder och kreatur.

Den omfattande fågelsamlingen, monterad av Gustaf Kolthoff, skänktes av Eriksson till barndomsstaden Vänersborg 1883 och kom därmed att få avgörande betydelse för tillkomsten av Vänersborgs museum. Utställningen stod färdig i november 1888 och står ännu kvar. Det är idag Sveriges näst äldsta utställning.

Senast uppdaterad: 2023-11-14 13:36