Information till bussresearrangörer

Vänersborgs museum är ett British Museum i miniatyr med exotiska samlingar från världens alla hörn. Vill ni arrangera en bussresa hit hjälper vi gärna till att göra besöket så bekvämt som möjligt - både för chauffören och deltagarna.

Öppettider:
Tisdag, torsdag, lördag och söndag 12:00–16:00

Guidningar:
Upplev Sveriges äldsta museimiljö, skapad redan på 1880-talet. Följ med på en spännande visning i museets salar och hör de fascinerande historierna om slaktarsonen som for till Afrika och springpojken som ville upptäcka världen. Se museets unika samlingar bestående av fåglar och däggdjur från sydvästra Afrika och Norden, egyptiska fornsaker, kinesiskt porslin och mycket annat!  

Kostnader:
Fri entré. En visning under en vardagar kostar 750 kronor. På helg eller kvällstid (efter klockan 18.00) kostar den 1 250 kronor. 

Karta över Västra Götaland med Västarvets besöksmål

Hur långt är ett ”normalbesök”?
En visning tar cirka 60 minuter men kan anpassas efter gruppens önskemål. 

Hur stora grupper kan museet ta emot samtidigt?
Max 75 personer. Vid grupper större än 30 personer erbjuds en ”sittande visning” i museets hörsal följt av en egen rundvandring i museets salar.

Restaurang/kafé:
Museet saknar restaurang och kafé. Chauffören har möjlighet att ta med sig egen fika och få tillgång till egen fikahörna i museets vaktmästarbostad. Där finns också tillgång till vatten, kaffekokare och mikrovågsugn.

Shoppingmöjligheter:
Museets butik har samma öppettider som museet och här finns en rad spännande varor med anknytning till utställningarna. Vad sägs om porslin med ostindiska förlagor, uschebti-figurer, mumiehalsband och andra saker från Egypten eller skimrande mineraler från Sydamerika, allt med koppling till föremålen i våra utställningar? Här finns även en rad prylar med koppling till tiden då museet byggdes - dammvippor av strutsfjädrar, gammaldags karameller, leksaker och bokmärken med mera.

Tillgängligheten för besökare:
Ej anpassat för rullstolar. Samtliga våningsplan i museet förbinds med trappor, men en hiss är planerad. Ring Jennie Ardin, 0700-82 40 58, eller Peter Johansson, 070-544 75 39, för mer information när det gäller tillgängligheten!

Var kan bussen stanna?
Bussen har möjlighet att stanna precis utanför museets entré.

GPS-koordinater, adress och vägbeskrivning:
Kör till centrala Vänersborg. Bakom kyrkan, i Kulturaxeln, nära vattentornet ligger museet. WGS 84 (lat, lon): N 58° 22.814', E 12° 19.724'
WGS 84 decimal (lat, lon): 58.38023, 12.32873
Adress: Vallgatan 17 C, Vänersborg

Bjuds chauffören på fika /vilorum/avskilt ställe?
Chauffören har möjlighet till avskilt ställe i museets vaktmästarbostad i källaren.

Enkel beskrivning av entrén, toan, restaurangen i förhållande till varandra:
Två trappor leder upp till entrén, en på utsidan och en på insidan. Toaletterna ligger en trappa ner i museets källare. Handikapptoalett finns ej. Restaurang finns ej.

Hur mycket behöver besökarna gå utomhus respektive inomhus?
Bussen har möjlighet att stanna och släppa av besökare precis utanför museets entré. En trappa leder in i museet. Museets utställningar ligger fördelade på två våningar med trappor emellan. Under en visning kommer vi att vistas på båda plan.

Varmt välkomna att höra av er för mer information!