Sveriges äldsta utställning firar 130 år

Monterade fågelkroppar i olika stadier i den Afrikanska fågelsalen.
Fotograf: Anna Panser

Den afrikanska fågelsalen på Vänersborgs museum är troligen Sveriges äldsta utställning som stått utställd sedan 1888-talet. Utställningen fanns till och med före museet öppnade tre år senare!

I november 1888 öppnades den Afrikanska fågelsalen som den första utställningen i det då ännu inte helt färdigställda museet. Vänersborgs museum öppnades i sin helhet först i mars 1891.

Samlingen av fåglar och däggdjur i denna sal är insamlade i södra Afrika under 1860-80-talen i områden som i dag utgörs av Namibia, södra Angola, norra Botswana och Transvaalprovinsen (Gauteng) i Sydafrika. Mannen bakom denna imponerande naturhistoriska forskning är Axel Wilhelm Eriksson (1846-1901), slaktarsonen från Vänersborg som kom att bli en av sydvästra Afrikas mäktigaste handelsmän.

Den Afrikanska fågelsalen är resultatet av en zoologisk forskartradition som grundades i Vänersborg omkring 1830. Vid denna tid flyttade den ryktbare brittiske jägaren, zoologen och folklivsskildraren Llewellyn Lloyd (1792-1876) till trakterna av Vänersborg. För den engelska publiken var Lloyd en upptäcktsresande i Skandinavien och skildrade i flera skrifter Vänerlandskapens natur och kultur. För folk här i trakten var Lloyd främst känd som den store björnjägaren, excentrikern och kvinnokarlen.

Senast uppdaterad: 2018-08-20 11:24