Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Egyptiska samlingen - Lättläst

Foto: Ian Schemper

Kom och titta på en äkta egyptisk sarkofag och andra spännande föremål från en svunnen tid! Här kan du möta väktaren Anubis, försöka tyda hieroglyfer eller spana efter mumier.

Den egyptiska samlingen kommer ifrån Adolf Andersons privata samling. Under en av sina långväga resor besökte han Kairo, Egyptens huvudstad, och där fick han bland annat se sfinxen och besöka pyramiderna. Han blev väldigt intresserad av den fornegyptiska kulturen och bestämde sig för att Vänersborgs museum skulle ha en sal fylld med egyptiska föremål. Föremålen skänktes till museet av en bekant till Adolf och skeppades från Egypten till Vänersborgs museum där finns att titta på än idag.

Egypten är ett land som ligger där Afrika, Europa och Asien möts. Större delen av landet täckt med stekheta sandiga öknar och tvärs igenom öknarna rinner floden Nilen. Varje år svämmade Nilen över och täckte stränderna med slam. Det gjorde att marken blev bra att odla på. Här odlade jordbrukare sina åkrar för 8000 år sedan. Senare byggde man städer och började bedriva handel. Så började ett stort rike växa fram.

Ca 3100 f. Kr. styrdes Egypten av kungliga familjer. Pyramider, tempel, mumier och andra föremål har bevarats och kan idag visa oss hur man levde i det forna Egypten – Faraonernas land.

De flesta av föremålen som du kan se i Egyptiska kabinettet är gravgåvor, det vill säga föremål som lagts ner i graven för att på olika sätt hjälpa den döda i livet efter detta. I det forna Egypten trodde man nämligen att livet fortsatte efter att man hade dött. Därför hade man väldigt många idéer hur man skulle ta hand om sina döda och hur de skulle begravas.

I utställningen kan du bland annat hitta en sarkofag. Sarkofager är kistor där mumier har legat. Dessa är ofta vackert målade med hieroglyfer och symboler och bilder på de olika gudarna som egyptierna avgudade. Gudarna är ofta avbildade som hälften djur och hälften människa. I Egyptiska kabinettet kan du hitta bilder på många sådana gudar som till exempel Anubis. Han är en gud som ofta målas som hälften schakal och hälften människa och var den som vaktade platsen där man begravde sina döda.

Senast uppdaterad: 2021-03-02 14:06