Fjällräv

Fjällräv. Foto: Micael Eriksson

Fjällräven är kusin till Rödräven, men mindre. Den lever bland annat i norra Sverige. I montern i Nordiska djursalen kan du se den i sin vinterpäls.

Fjällräven var förr vanligt förekommande i Sverige, men har minskat kraftigt på grund av en intensiv jakt i början av 1900-talet. En mindre tillgång till dess huvudföda, smågnagare, har också bidragit till svårigheter för arten i vårt land.

Fjällräven är mindre än Rödräven. Den byter päls, från sommarens mörka till vinterns vita. De blir runt 60 cm långa och väger 4-6 kg. Vilt lever de i 6-7 år. Könsmogna blir de efter ca 9 månader men ofta stannar de kvar hos föräldrarna en säsong för att hjälpa till med uppfödningen av nästa kull valpar.

Senast uppdaterad: 2018-08-09 09:31