Ny målning på Vänersborgs museum

Halmars farväl av Orvar Odd
Hjalmars farväl av Orvar Odd efter striden på Samsö Deposition från Nationalmuseum

I museets trapphall kan du se ett nytt konstverk. Det är Hjalmars avsked av Orvar Odd efter striden på Samsö av Mårten Eskil Winge.

”Hjalmars avsked av Orvar Odd efter striden på Samsö” Signerad 1866
Konstnär: Mårten Eskil Winge (1825-1896)

Deposition från Nationalmuseum

Målningen är ett exempel på svenskt historiemåleri. Den visar en scen ur den isländska Hervararsagan. Den svenske sagohjälten Hjalmar den Hugfulle blir förälskad i sveakungen Yngves dotter Ingeborg i Uppsala. Då även kämpen Agnatyr förälskar sig i kungadottern Ingeborg låter kung Yngve Ingeborg själv utse sin man och hon väljer då Hjalmar. Agnatyr blir då rasande och utmanar Hjalmar på holmgång (duell) på den danska ön Samsö i Kattegatt.

Till Samsö har Hjalmar med sig sin vän och fosterbroder, den norske kämpen, Orvar Odd. I striden som följer såras Hjalmar dödligt. Innan han avlider ber han Orvar Odd föra budet om sin död och en ring till Ingeborg. Då Ingeborg nås av beskedet faller hon död ner av brustet hjärta.

Konstnären, M E Winge, visade redan tidigt i sin konstnärsbana förkärlek för motiv hämtade från de fornnordiska gudasagorna. Vid tiden för denna målnings tillkomst var Winge ledamot och lärare vid Konstakademien samt drev egen ateljé och målarskola.

Målningen ”Hjalmars avsked av Orvar Odd efter striden på Samsö” tillkom på direkt beställning av kung Karl XV och kungen själv har medverkat vid tillkomsten av målningens landskap.

Målningen har tidigare hängt på Vänersborgs museum. Redan 1905 hängde den i trapphallen.