Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ellen Key & Selma Lagerlöf - Breven

Foto på Ellen Key och Selma Lagerlöf.

Söndagen 20 november kl. 15:00

Föredrag av Louise Lindblom, Göteborg, lärare samt fil. mag. i historia.

Ellen Key och Selma Lagerlöf brevväxlade under tre decennier, 1894–1926. De båda litterära giganterna hade en sällsynt vänskap där deras engagemang i kvinnofrågan och fredsarbetet var starka gemensamma nämnare. De sände sina böcker till varandra, bad om utlåtanden och kom med råd. De skrev om de personer och den samtid de delade och diskuterade allt från politik och problem med filmbolag till fredsfrågan och Tysklands roll i det första världskriget.

Selma Lagerlöf var lärare och världsberömd författare, bosatt i sitt värmländska Mårbacka. Ellen Key var lärare, europeisk intellektuell och författare som efterlämnade en stiftelse för arbetande kvinnor på sin herrgård Strand. Båda satt i styrelsen i Samfundet De Nio.

Utifrån breven får vi en ny syn på de båda kvinnorna och deras relation i ett samhälle som höll på att utvecklas till den demokrati vi känner i dag.

Entré 60 kr. Förköp kan göras i museets butik, torsdag-söndag 12-16

Senast uppdaterad: 2022-09-12 08:36