Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

Två kvinnor studerar en kappa på en modell från 1884.

Söndagen 17 oktober, kl. 15:00

Hör historikern Henric Bagerius berätta om kampen utifrån sin bok Korsettkriget.

Det sena 1800-talets Sverige präglades av olika reformrörelser. En av dessa var dräktreformrörelsen som ville befria svenska kvinnor från ett utländskt modeslaveri och förändra deras sätt att klä sig. Symbolen för svenskornas slaveri under modet var korsetten, och 1885 förklarade en grupp kvinnor i Stockholm krig mot klädesplagget som de menade hindrade kvinnor från att engagera sig i offentligheten. Snart hade en dräktreformrörelse skapats som krävde kvinnors rätt att klä sig mer praktiskt och hälsosamt. Det blev uppstarten för en trettioårig strid mot trånga snörliv och långa släp.

Vilka var de kvinnor som engagerade sig i dräktreformen? Vilka plagg lanserade de som alternativ? Vilka argument använde de för att skapa opinion? Och framför allt: hur framgångsrika blev de i sitt krig mot korsetten? Utifrån så olika källor som mötesanteckningar, debattartiklar, obduktionsprotokoll och modekrönikor – och hjälpt av ett rikt bildmaterial – skildrar Henric Bagerius en kvinnlig frigörelsekamp som är okänd för många.

Foto: Sara MacKey

Entré 60 kr. På grund av Covid-19 är platserna begränsade till 40.

Förköp går att göra på plats i  museets butik under museets öppettider, torsdag-söndag kl 12-16, alternativt via telefon 0521-600 62 val 1, samma tider.

I samverkan med Studiefrämjandet.

Senast uppdaterad: 2021-08-18 14:28