Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Konsert - Svenska Baletten 100 år

Mats Lidström med sin cello.

Lördagen 15 januari kl. 16:30

Konserten med cellisten Mats Lidström och hans son pianisten Leif Kaner Lidström.

Under fem intensiva år befann sig danskompaniet Svenska Baletten, Les Ballets Suédois, i det parisiska kulturlivets centrum. Premiären ägde rum i Paris i oktober 1920 och baletten fick uppleva många utsålda kvällar på några av Europas största och mest prestigefyllda scener.

Med anledning av 100-årsjubileet presenterar pianisten Leif Kaner-Lidström och cellisten och tonsättaren Mats Lidström musik som användes i de omtalade föreställningarna, bland annat svenske Viking Dahls musik till Maison de fous (Dårhuset). Nils Dardel gjorde här scenografin och hans kända målning Den döende dandyn har inspirerat Mats Lidström till ett stycke med samma namn. Vi hör också musik av Darius Milhaud som tog starka intryck av jazz, Arthur Honegger och Cole Porter som vid den här tiden bodde i Paris.

Mats är professor på Royal Academy of Music i London och även solocellist i the Oxford Philharmonic & Soloists. Han har ett gediget CV där det bl a ingår hans karriär som solist tillsammans med London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra m fl och med dirigenter som André Previn, Vladimir Ashkenazy och Leif Segerstam.

Entré: 180 kronor (Medlem 150 kronor)

I samarbete med Vänersborgs musikförening.

Senast uppdaterad: 2021-10-18 09:09