Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mumier- Fakta, forskning och fiktion

Sarkofaglocket och den falska mumien i Vänersborg

Torsdagen 27 april kl. 19.00

Föredrag av egyptolog Sofia Häggman, Medelhavsmuseet Stockholm.

De egyptiska mumierna har i långa tider väckt fascination och beundran i stora delar av världen. I en nyutkommen bok, vilket detta föredrag bygger på, tar Sofia Häggman med oss på en resa från den tid då egyptierna började att experimentera med att förvandla förgängliga kroppar till något beständigt och gudomligt. Vi får därefter följa mumiernas senare historia som arkeologiska objekt och dess resor ut i världen till museer och samlare. I denna roll har de använts inom såväl medicinen som i försök att förstå äldre egyptisk historia och trosföreställningar men de har även haft en betydande roll i populärkulturen.

Entré 100 kr. Medlemmar i Humanistiska förbundet har fri entré. Medlemmar i Humanistiska Förbundet har möjlighet att göra föranmälan till föredraget hos föreningens styrelse fram till och med 20 april.

I samverkan med Humanistiska Förbundet.

Senast uppdaterad: 2023-03-29 08:17