Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sixten Sparre och Elvira Madigan – historien om ett mord

Sixten Sparre, Elvira Madigan och föredragshållaren Kathinka Lindhe.

Söndagen 2 oktober kl. 15.00

Föredrag av Kathinka Lindhe. Efter allsång av skillingtrycket från 1889 hör vi historien om löjtnanten och cirkusprinsessan, men ur den bedragna hustruns synvinkel.

Den har kallats århundradets kärlekssaga, historien om löjtnant Sixten Sparre och lindansösen Elvira Madigan. Men var det den omöjliga kärleken som låg bakom deras flykt och död? Kathinka Lindhe, radiojournalist och barnbarnsbarn till Sixten Sparre, lyfter på locket till en nedtystad släkthistoria och hittar en annan förklaring på kärleksdramat.Kort efter att paret hittats döda 1889 publicerades tre skillingtryck om dramat. Det mest kända som börjar ”Sorgeliga saker hända…” finns det stor chans att du har hört, trots att det publicerades för drygt 130 år sedan. Historien om cirkusartisten Elvira Madigan och löjtnant Sparre har också skildrats flitigt i film, pjäser, musikaler med mera, till exempel Bo Widerbergs kända film Elvira Madigan från 1967, med Pia Degermark och Thommy Berggren i huvudrollerna.

Entré 60 kr.

I samverkan med Studiefrämjandet.

Foto på föredragshållaren: Mette Stubkier

Senast uppdaterad: 2022-05-16 16:07