Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Wagner som dramaturg INSTÄLLT!

Nibelungens ring

Onsdagen 19 januari kl. 19.00 INSTÄLLT!

Föredrag av dramaturg Göran Gademan, Göteborg, som föreläser med utgångspunkt från sin bok ”Wagner som dramaturg”.

Trots att Richard Wagner är en av västvärldens mest omskrivna och analyserade gestalter, så har knappt någon gått in i hans dramaturgiska verkstad för att kolla hur han knådade om de fornnordiska myterna till musikhistoriens mest omfattande epos Nibelungens ring. Vilka myter tog han, hur ändrade han och satte samman dem till en alldeles egen handling?

Då Wagner lämnade Dresden för att gå i landsflykt 1849 hade redan skrivit ner 800 sidor för hand med olika utkast från omkring tio källor – till de mest använda hör Den poetiska Eddan och dess tyska bearbetning Nibelungenlied, men också bröderna Grimms nedtecknade sagor och myter. Hur hamnade de isländska och västnorska myterna, med rötterna i 800-talet, i en av vår tids mest omskrivna, omtolkade och spelade tyska musikverk? Varför valde han det temat istället för Jesus från Nasaret? 

Entré 100 kr. Medlemmar i Humanistiska förbundet har fri entré.

På grund av Covid-19 är antalet begränsat till 30 personer.

I samverkan med Humanistiska Förbundet.

Senast uppdaterad: 2022-01-12 16:27