Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Information till bussresearrangörer

Vänersborgs museum sedd från baksidan. Foto: Anna Panser

Vänersborgs museum är ett British Museum i miniatyr med exotiska samlingar från världens alla hörn. Vill ni arrangera en bussresa hit hjälper vi gärna till att göra besöket så bekvämt som möjligt - både för chauffören och deltagarna.

Öppettider

Museets ordinarie öppettider är: tisdag, torsdag, lördag och söndag 12:00–16:00. Under juni-augusti är det även öppet onsdagar 12-16. Visningar kan även hållas utanför ordinarie öppettider.

Guidningar

Upplev Sveriges äldsta museimiljö, skapad redan på 1880-talet. Följ med på en spännande visning i museets salar och hör de fascinerande historierna om slaktarsonen som for till Afrika och springpojken som ville upptäcka världen. Se museets unika samlingar bestående av fåglar och däggdjur från sydvästra Afrika och Norden, egyptiska fornsaker, kinesiskt porslin och mycket annat!

Kostnader

Fri entré.

En visning under en vardagar kostar 750 kronor. På helg eller kvällstid (efter klockan 18.00) kostar den 1 250 kronor.

Hur långt är ett ”normalbesök”?

En visning tar cirka 60 minuter men kan anpassas efter gruppens önskemål.

Hur stora grupper kan museet ta emot samtidigt?

Max 75 personer. Vid grupper större än 30 personer erbjuds en ”sittande visning” i museets hörsal följt av en egen rundvandring i museets salar.

Restaurang/kafé

Museet saknar restaurang och kafé. Chauffören har möjlighet att ta med sig egen fika och få tillgång till egen fikahörna i museets vaktmästarbostad. Där finns också tillgång till vatten, kaffekokare och mikrovågsugn.

Shoppingmöjligheter

Museets butik har samma öppettider som museet och här finns en rad spännande varor med anknytning till utställningarna. Vad sägs om porslin med ostindiska förlagor, uschebti-figurer, mumiehalsband och andra saker från Egypten eller skimrande mineraler från Sydamerika, allt med koppling till föremålen i våra utställningar? Här finns även en rad prylar med koppling till tiden då museet byggdes - dammvippor av strutsfjädrar, gammaldags karameller, leksaker och bokmärken med mera.

Tillgängligheten för besökare

Besöksmålet har hiss med tillgång till första, andra och källarvåningarna. Handikapptoalett finns.

Var kan bussen stanna?

Bussen har möjlighet att stanna ca 100 meter från museets entré, längs med Vallgatan.

GPS-koordinater, adress och vägbeskrivning

Kör till centrala Vänersborg. Bakom kyrkan, i Kulturaxeln, nära vattentornet ligger museet. WGS 84 (lat, lon): N 58° 22.814', E 12° 19.724' WGS 84 decimal (lat, lon): 58.38023, 12.32873 Adress: Vallgatan 17 C, Vänersborg

Bjuds chauffören på fika /vilorum/avskilt ställe?

Chauffören har möjlighet till avskilt ställe i museets vaktmästarbostad i källaren.

Enkel beskrivning av entrén, toan, restaurangen i förhållande till varandra

Två trappor leder upp till entrén, en på utsidan och en på insidan. Hiss finns med enté på baksidan av muséet.

Toaletterna ligger en trappa ner i museets källare. Handikapptoalett finns i hissutbyggnaden. Restaurang finns ej.

Hur mycket behöver besökarna gå utomhus respektive inomhus?

Bussen har möjlighet att stanna och släppa av besökare ca 100 meter från museets entré. De 100 meterna går genom en park med dels asfalt och dels grus. En trappa leder in i museet. Museets utställningar ligger fördelade på två våningar med trappor emellan. Under en visning kommer vi att vistas på båda plan. För besökare som inte vill gå i trappor finns det hiss. 

Varmt välkomna att höra av er för mer information!

Telefon:
0521-60062

E-post:
vanersborgsmuseum@vgregion.se

 

 


Senast uppdaterad: 2022-08-30 11:50