Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden(3)

Dyvikens varv av Jacob Ahlberg
Fotograf: Jacob Ahlberg

Tiden då Vänersborg var en sjöfartsstad.

Det är en enkel akvarell han har målat, skepparen Jacob Ahlberg. Enkelheten gör dock inte konstverket mindre intressant som historiskt dokument.

Ahlberg har tagit position vid nuvarande Järnvägsstationen och blickar mot norr. Vad han valt att avbilda är Dyvikens skeppsvarv - ett varv vilket under en stor del av 1800-talet utgjorde ett nav i Vänersborgs roll som sjöfartsstad.

Varvsplatsen ägdes av Vänersborgs stad men arrenderades under en lång följd av år av skeppsredaren Carl Johan Andersson. Från 1840-talet byggdes här ett stort antal atlantgående segelfartyg, snabbseglare av hög kvalitet och mycket eftertraktade på marknaden.

På akvarellen ser vi ett fartyg under konstruktion medan några andra skutor med spända segel är på väg söder ut ur hamnkanalen.

På andra sidan kanalen syns en stenpir gå ut i vattnet. Detta är den så kallade jetéen - en dragväg där dragare med rep drog segelskutorna genom kanalen vid tillfällen då de inte kunde seglas.

Dyvikens varv upphörde i mitten av 1860-talet då platsen kom att tagas i anspråk för stationsområdet när järnvägen Uddevalla- Vänersborg - Herrljunga byggdes. 

Senast uppdaterad: 2020-06-18 08:38