Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Torget i Vänersborg

Ett torg med några små hus omkring"

Efter den förödande stadsbranden 1834 utvidgade man, av brandsäkerhetsskäl, stadens torg till sin dubbla storlek. Resultatet blev att torget av vissa uppfattades som överdimensionerat och några besökare ville likna Vänersborg med "ett torg med några små hus omkring".

På bilden, tagen omkring 1875-80, ser vi landshövdingeresidenset i vänster bildkant. Husen i kvarteret i bildens mitt, de Hedmanska, Appelbergska och Skarinska husen, är nyligen uppförda efter att området härjats av en kvartersbarnd år 1870. Längst till höger ser vi en buskbevuxen ödetomt. Här stod före branden det Orupska, även kallat det Lidbergska, huset och inom några år skall här Sparbanken uppföra sitt storslagna bankhus.

I det Skarinska huset, i hörnet av Drottning- och Residensgatan, har vid denna tid Anna Sjöberg öppnat sin manufakturaffär. Det storslagna torget gjorde intryck på hennes diktande son Birger vilken inleder dikten "Farväl till Vänersborg" med orden;
"Adjö med dig du blida,
du sköna Vänersborg, - 
adjö du soligt stilla men dimensjösa torg."

Senast uppdaterad: 2019-02-04 07:00