Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Vy över Vassbotten där ett tåg färdas i mitten av konstverket
Zettergrens akvarell över Vassbotten

Järnvägen har kommit till staden.

Det är sommar och året är 1867. Teckningsläraren och bokhandlaren Fredrik August Zettergren står på Dalbobron och målar av en naturskön vy där man i höger bildkant ser Kasens utvärdshus med sitt lilla lusthus och kägelbanan nere vid sjön.

Kasen var vid den här tiden något av ett nöjescentrum för vänersborgarna sommartid. Här fanns inte endast café och restaurang utan Kasen var även en plats för allehanda upptåg och festligheter såsom ballonguppstigningar, fyrverkerier, stora trädgårdsfester och mycket annat. Strax bortom värdshusbyggnaden skymtar den teaterlada vilken kunde ta upp till 350 åhörare vid de tillfällen då teatersällskapen som gästade staden här uppförde sina föreställningar.

Centralt i bilden är dock det lilla ångloket som drar en rad av vagnar. Järnvägen var ett av de påtagligaste tecknen på att en ny tid var på väg att ta plats. Med järnvägen förbands Vänersborg med havet i väster och med Stockholmsbanan vid Herrljunga i öster.

Segelskutorna vilka ligger i Vassbotten, bakom järnvägsbanken, skall ännu en tid regera Vänerns och kanalens vatten men deras tid är nu utmätt.

Att det fanns viss oro inför detta nya och oerhört snabba kommunikationsmedel vittnar tillfällighetspoeten Ludvig Zacharias Barkstedts rader diktade med anledning av järnvägsinvigningen:

"Svårare seglats ej havet giver,
än den man på järnväg pröva får.
Mången bums i evigheten kliver
där, om hjulet halkar ur sitt spår.
Skalden fritt må konstens makt besjunga,
när uti kupén han vilar tryggt.
Uddevalla - Vänersborg - Herrljunga
järnväg lär dock själva hin ha byggt."

Senast uppdaterad: 2019-02-19 12:48