Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Karta över Vänersborg

En stad på väg mot sin undergång.

Det är midsommar 1676. I ett led i försöken att återerövra de av Sverige från Danmark erövrade skånska landskapen samt Bohuslän sker ett danskt anfall mot Sverige. För att sprida de svenska trupperna invaderar dansk-norska trupper Västsverige under ledning av ståthållaren i Norge Ulrik Fredrik Gyldenlöve.

Efter att ha intagit Uddevalla vände Gyldenlöve sina trupper mot Vänersborg. Man bjöds ett mindre motstånd vid Gropbron men efter intensiv artillerield från ett kanonbatteri man ställt upp vid Nabbensberg tvingade man de svenska styrkorna på reträtt. Vänersborg låg därmed i det närmaste helt öppet och de danska trupperna kunde tåga in. Efter att ha hållit staden några månader avtågade man i september efter det att man bränt staden i grund och raserat dess försvarsverk.

Bilden, som här visar en plan över staden och des läge vid Vänern och Vassbotten, är ett propagandablad vilket spreds av danskarna för att markndsföra den lysande segern vid Vänersborg. Tillsammans med en silvermedalj och ett enklare flygblad var denna bild en viktig del i den danska krigspropagandan mot stormakten Sverige.

Senast uppdaterad: 2019-02-04 08:58