Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Vy över vänersborg

En ny stad, uppför efter stadsbranden 1834

Det är sommar i Vänersborg år 1849 och under några veckor har den danske konstnären Carl Wilhelm Balsgaard hyrt ett rum av familjen Spaak i deras storslagna hus vid Fisktorget. Balsgaard är i staden för att måla porträtt av Vänersborgs borgerskap. Flera familjer har under den pågående högkonjunkturen tjänat ansenliga förmögenheter och byggt imponerande hem. Det är bara en sak som saknas - famileporträtt. Likt äldre adelsfamiljer vill naturligtvis även de nyrika ha släkt och familj på väggarna. Det skulle snart bli allt svårare för Balsgaard och hans konstnärsvänner att försörja sig på porträttmåleri, nu när de kringresande fotograferna började konkurera om marknaden. Dock skulle ännu porträttmålarna en tid vinna på att de kunde framställa personerna som de önskade se ut - inte som de såg ut.

Kanske var det som hyra för rummet som Balsgaard denna sommardag gick över till Dalbobergen för att måla vyn över Vänersborg där Spaaks röda tegelhus syns till vänster om landshövdingens residens. Staden är ny, så gott som allt uppfört efter stadsbranden 15 år tidigare. Denna bild vill familjen Spaak bevara och målningen kommer att kvarstanna i familjens ägo till 1990-talet då den kan förvärvas av Vänersborgs museum.

Senast uppdaterad: 2019-02-04 10:28