Vänersborg - Bilden av staden
Vänersborg, en höst dag 1807
Hösten har dragit in över Vänersborg och det är den 9 oktober 1807 när den 23 årige Carl Ulrik Lilliehorn tar en promenad över till Dalbosidan av viken för att betrakta sin hemstad. Han är på väg ut i livet och har några månader tidigare blivit utnämnd till kornett vid Västgöta Kavalleriregemente. Innan han avlider 1822 skall han ha hunnit erhålla såväl Svärdsorden som att ha blivit befordrad till major vid Västgöta Regemente.
När Carl Ulrik gör denna enkla tuschteckning är det inte en bild av någon skolad konstnär vi ser.
Vyn över staden är skissartad. Bebyggelsen vittnar om en trång trästad med mestadels låg bebygglese. En byggnad som dominerar är landshövdingeresidenset - en byggnad av särskild betydelse för Carl Ulrik. Residenset är nämligen hans barndomshem där han flyttade in som ettåring då hans far Johan Fredrik Lilliehorn utnämndes till landshövding i Älvsborgs län.
På residenset kom Carl Ulrik, som yngsta syskon, att växa upp med sin far, modern Maria Elisabeth Virgin och syskonen Aurora, Gustaf och Fredrika. Uppväxten tycks ha följd den gängse i en ung adelsmans liv - med undantag av de veckor år 1788 då familjen tvingades fly när danska styrkor invaderade Vänersborg.
Men denna höstdag år 1807 har lugnet åter lägrat sig över vänerstaden.