Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

En vänersborgare i persisk uniform

Tandläkare Hybinett i Persien

Bertrand Hybinette kom vara i kunglig persisk tjänst i närmare 35 år. Hur kom det sig att en vänersborgare blev hovtandläkare till den persiske shahen Nasr-ed-din?

Han ser nästan lite dyster eller eftertänksam ut trots sin vackra kungliga uniform och de många dekorationerna – vänersborgaren Bertrand Hybinette.

Den märkliga livsresa som kom att bli Hybinettes tog sin början i skeppare Kihlmans hus i sydöstra hörnet av Residens- och Sundsgatan i Vänersborg. Här bodde urmakaren Carl Hybinette med sin hustru Anna Lovisa Lundgren och 1846 föddes deras son Bertrand. Redan då Bertrand var mycket ung flyttade familjen från Vänersborg och fadern utvidgade sin syssla som urmakare till tandläkaryrket vilket han praktiserade som kringresande. Intresset för tandläkarbanan väcktes tidigt hos Bertrand och han sattes i tandläkarlära i Göteborg redan som 14-åring. Några år senare fortsatte han utbildningen i Tyskland och därefter i Frankrike och Paris.

År 1872 var den persiske shahen Nasr-ed-dins livmedikus på besök i Paris där han bland annat eftersökte en tandläkare åt shahen. Livmedikusen kom att uppmärksamma den skicklige Hybinette och erbjöd honom tjänst som hovtandläkare i Teheran. Hybinette tackade ja till erbjudandet. Väl på plats hos shahen etablerade sig Hybinette snabbt och öppnade även en egen tandläkarmottagning för allmänheten. Bertrand Hybinette blev ett känt namn i Teheran och även i Sverige. Han gästades vid tre tillfällen av upptäcktsresanden Sven Hedin och reste med denne genom delar av landet. Till shahens kulturhistoriska samlingar skänkte Hybinette ett flertal svenska naturbilder och mineralprover. I gengäld förärades Göteborgs museum persiska konstföremål i gåva av Hybinette.

År 1896 mördades shah Nasr-ed-din och efterträddes av sin son Muzaffar-ed-din och Hybinette fick behålla sin roll som hovtandläkare. Efter närmare 35 år i kunglig persisk tjänst beslöt Bertrand Hybinette, som då tilldelats hederstiteln Kahn, att flytta tillbaka till Sverige och Göteborg. Några år senare slog han sig ned i Frankrike där han avled 1931. Ett långt liv var till ända – ett liv som tagit sin början i Vänersborg 85 år tidigare.

Senast uppdaterad: 2020-08-06 09:13