Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mamma framför kameran

Prestos mamma

Olle Presto, ägare av Vänersborgs första fasta  fotoateljé har förevigat sin mor, Christina Andersdotter.

Det är 1860-tal. I Stockholm sitter kung Karl XV på tronen men på en stol framför en kamera i en fotoateljé i hörnet av Sunds- och Kyrkogatan i Vänersborg sitter fru Christina Andersdotter.

Det är hennes son Olle som satt henne där. Olle, med efternamnet Presto, har nämligen alldeles nyligen öppnat stadens första fasta fotoateljé och nu är det dags att föreviga mamma.

Ögonen som möter oss på denna bild har sett mycket. Christina föddes i Vänersborg år 1801. Hennes föräldrar var järndragaren Anders Hansson och hustrun Cajsa Olofsdotter. De kunde berätta för Christina hur Vänersborg var i deras ungdom på 1760-70-talen. Efter föräldrarnas död fick Christina ta över deras hus, som låg på samma plats där hennes son flera år senare öppnade fotoateljé. Som ung fick hon bevittna hur svenska trupper marscherade genom staden mot krigsskådeplatserna i södra Norge.

På själva Juldagen 1826 gifte hon sig med musikkorpralen vid Västgöta Dals regemente Olof Presto. Tillsammans kom de att få fyra barn, varav endast sonen och fotografen Olle kom att stanna i Vänersborg. Hon blev vittne till de första fartygen som kom till Vänersborg via Göta kanal 1832. År 1834 fick Christina se många vänner avlida i den första koleraepidemi som drog genom landet. Några veckor senare blev hon vittne när nära nog hela staden lades i aska och ruin i en förödande stadsbrand - så även hennes eget hem. Hon lät bygga upp ett nytt hus och hon kom att överleva ytterligare ett antal koleraepidemier. Hon kunde se hur hela staden åter reste sig ur askan och hur havreskutorna i mängd låg i dubbla rader i hamnkanalen för att föra havrelaster till England och dra in pengar till staden.

När sonen Olle senare öppnade sin fotoateljé skedde detta i föräldrahemmet där Christina bodde kvar fram till sin död 1884.

Senast uppdaterad: 2020-08-11 11:15