Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Det underbara huset – Vänersborgs museum

Visionen av ett museum kan vara Foto: Ian Schemper

Vänersborgs museum är landets äldsta museimiljö. Dess historia vilar på idéer från 1500-talet fram till 1800-talets vetenskap och romantiska funderingar, sammanfattade i Adolf Andersohn och Axel Eriksson.

Slaktarsonen som blev zoolog och elefantjägare

Zoologen och elefantjägaren Axel Eriksson och handelsmannen och donatorn Adolf Andersson, museets främsta förgrundsgestalter, välkomnar er här till deras skapelse.

Axel Eriksson var slaktarsonen från Vänersborg som från 1860-talet kom att göra karriär som en av dåtidens främsta handelsmän i sydvästra Afrika, nuvarande Namibia. Trots den lönande handeln var det zoologin som intresserade honom mest – ett intresse som resulterade i en omfattande gåva av afrikanska fåglar och däggdjur till hemstaden.

Springpojken som blev handelsman och donator

Adolf Andersohn gjorde sin karriär, från fattig springpojke till välbeställd borgare, i Vänersborg. Med en förmögenhet grundad på havrehandel med England kom Adolf Andersohn att göra sig namn som stadens donator där han gav betydande summor till understöd för behövande, stadens förskönande och ungdomens bildning. Hans stora intresse för konst, främmande kulturer och naturalier parat med en samlariver skapade grunden till museets samlingar.

Andersohns sista stora donation till hemstaden blev museibyggnaden som kom att fyllas med såväl hans egna samlingar som Erikssons fåglar.

I utställningen får vi följa det nationalromantiska historiebetraktandet och synen på det exotiska som skapade Andersohns museitanke en historia som går tillbaka till renässansens kuriosakabinett. Vi får även följa den naturvetenskapliga tradition varpå Eriksson byggde sin kunskap. Historien tar här sin början hos Carl von Linné och Charles Darwin till 1800-talets svenska naturforskare vars verk var samtida med Erikssons.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:50