Gå direkt till huvudinnehållet

Nu utvecklar vi de permanenta utställningarna på Vänersborgs museum

En monter i Nordiska djursalen på Vänersborgs museum töms.
Fotograf: Anna Panser

Fram till och med 2020 kommer vi att arbeta med de permanenta utställningarna på Vänersborgs museum, vilket gör att saker kan komma att flytta runt en del. Utställningsarbetet syftar till att på olika sätt lyfta och tillgängliggöra de fascinerande samlingar och berättelser som finns här.

Vänersborgs museum uppfördes för sitt ändamål redan 1885 och utgör i dag landets äldsta bevarade museimiljö. Stora delar av husets arkitektur liksom dess permanenta utställningar har också bevarats från denna tid – något som gör Vänersborgs museum unikt.

De rika samlingar som visas i museets utställningar har en internationell karaktär och rymmer såväl natur- som kulturhistoria från olika håll i världen. Detta gör att museet, dess utställningar och de enskilda föremålen, också bär på en stor mängd fascinerande, spännande och lärorika berättelser.

Informationen om dessa berättelser och utställningarnas sammanhang är i dag inte alltid tydligt för de besökare som på egen hand går runt i museet. Under 2019-2020 genomför därför Västarvet ett omfattande arbete med att lyfta och tillgängliggöra de mest väsentliga historier som museet och dess samlingar rymmer, för att skapa ett tydligare sammanhang i de mångfacetterade utställningarna. Detta innebär att utställningarnas karaktär kommer att behållas men, genom olika medier, tillföras ny och mer lättillgänglig information.

Museet håller öppet under hela projekttiden men vissa salar kan vara stängda periodvis under arbetets gång.  När någon sal är stängd meddelar vi detta här på museets hemsida och på Facebook.

Senast uppdaterad: 2019-08-14 15:03