Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vaktmästarbostaden

Vaktmästarens hem på Vänersborgs museum. Foto: Ann-Charlott Öberg

I vaktmästarbostaden kan du uppleva hur vaktmästaren hade det när han bodde här med sin familj på Vänersborgs museum. Visst fanns det öppettider, men många Vänersborgare tyckte att det bara var att knacka på för att museet skulle öppnas.

När Adolf Andersohn sökte finansiering för byggande av Vänersborgs museum föreslog han att museet skulle innehålla en vaktmästarbostad för en vaktmästare gemensam för museet och det intilliggande läroverket. Dessa planer realiserades och denna vaktmästarbostad har fram till 1961 hyst fyra olika vaktmästarfamiljer.

Vaktmästartjänsten innefattade en mängd vitt skilda arbetsuppgifter såsom dagligt underhåll och tillsyn, biljettförsäljning, visningar, städning, ordnande och katalogisering av samlingar, utställningsbygge och på senare år även vissa konserveringsarbeten. Under de första årtiondena var den kanske viktigaste uppgiften att hålla värmen i museet. Det eldades med kol, koks och ved varför det krävdes tillsyn dygnet runt.

De skiftande arbetsuppgifterna klarades inte enbart på halvtid varför vaktmästarens familj ofta fick hjälpa till. Hustrun och barnen fick inte sällan skura golv, sälja biljetter, registrera föremål eller ta emot förfrågningar från besökande.

Efter det att vaktmästaren flyttat från museet inreddes vaktmästarbostaden till arkiv och personalrum. Ända fram till slutet av 1960-talet kom den även att tjäna som provisorisk bostad för tillfälligt anställd personal. Vaktmästarbostaden har därefter nyttjats som såväl personalrum, kontor och modellverkstad.

I samband med den omfattande inre renoveringen av museet 1992-94 iordningställdes vaktmästarbostaden. Bostaden, med sina två rum och kök, visas i dag med 1950-tals interiör så den kan ha tett sig strax innan sista vaktmästarfamiljen flyttade ut.


Senast uppdaterad: 2017-01-11 13:52