Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kyrkogårdshistorier

Följ med museichef Peter Johansson när han besöker kyrkogårdar och berättar om gravmonument och människoöden.

Kapellkyrkogården

Kapellkyrkogården

Museichef Peter Johansson berättar om Kapellkyrkogårdens historia. Samtidigt blir det en introduktion till en kommande kyrkogårdsvandring.

Museichef Peter Johansson står vid Rådbergs grav.

Daniel och Hedda Rådberg

Här möter vi Daniel och Hedda Rådberg. Deras gravvård utmärks av en stor natursten, men varför ligger den där? Museichef Peter Johansson berättar mer!

Peter Johansson står bredvid korset över Fredrik Rådberg

Fredrik Rådberg

Fredrik Rådberg kom till under turbulenta förhållanden. Innan han föds invaderas Vänersborg av danska trupper. Han kom att bli en omdiskuterad person och hade en vision om ett land, Friedland, där demokrati rådde, där alla hade rösträtt, yttrande frihet och tryckfrihet rådde och där man begravdes genom kremering - något som var revolutionära åsikter under 1800-talets första hälft.

Peter Johansson står framför en gravvård av järn tillhörande Zacharias Ludvig Barkstedt.

Zacharias Ludvig Barkstedt

Vi får följa kulturpersonligheten Zacharias Ludvig Barkstedt då ha kommer till Vänersborg 1838 och lever och engagerar sig i stadens musik- och föreningsliv under 1800-talet.

Peter Johansson sitter bredvid Helga Hildebrands grav.

Stumfilmspianisten Helga Hildebrand

Helga föddes i Stockholm men i början av 1900-talet flyttade hon till Vänersborg tillsammans med sin man. Hon var en duktig pianist som gav både pianolektioner men som också spelade till i princip alla stumfilmer som visades på biografen i Vänersborg.

Peter Johansson står framför gravstenen till Maria Cajsa Hök.

Maria Cajsa Hök

Vi får lära känna Maria Cajsa Hök, gift Krull. En resa som tar oss bland annat till Gustav III:s statskupp och till den stora stadsbranden i Vänersborg 1777.

Museichef Peter Johansson berättar om Adolf Andersohn liv, från fattig springpojke i 1800-talets Vänersborg till ekonomiskt oberoende senare i sitt liv. Han ägnade då sin tid till resor, samlande av antikviteter men även till filantropi. På 1880-talet startar han sitt stora livsprojekt - byggandet av Vänersborgs museum.

Till minne av Johan Adolf Andersohn

Museichef Peter Johansson berättar om Adolf Andersohn liv, från fattig springpojke i 1800-talets Vänersborg till ekonomiskt oberoende senare i sitt liv. Han ägnade då sin tid till resor, samlande av antikviteter men även till filantropi. På 1880-talet startar han sitt stora livsprojekt - byggandet av Vänersborgs museum.

Peter Johansson knäböjer vid Elsa Carlssons grav.

Mysteriet med Bengt Carlssons död

Museichef Peter Johansson berättar om Elsa Carlssons livsöde men också omständigheterna kring hennes fars, Bengt Carlssons död och begravning. Något som fick rykten att gå i staden att det ligger en sandsäck i graven istället för den döde ...

Museichef Peter Johansson berättar livsödet kring Immanuel Gustaf Almquist. Men också symboliken för livet, döden och uppståndelsen som är så tydlig på detta gravkors.

Immanuel Gustaf Almquist

Museichef Peter Johansson berättar livsödet kring Immanuel Gustaf Almquist. Men också symboliken för livet, döden och uppståndelsen som är så tydlig på detta gravkors.

Carolina Scherman och livet kring henne

Carolina Scherman och livet kring henne

Från död på stormande hav till en fattig skomakare som skapade Sveriges första skofabrik. Museichef Peter Johansson berättar om livet kring Carolina Scherman, om hennes fars död och om hennes man som kom att hedra henne med ett stort gravmonument.

Peter johansson visar Palmstruch grav

Palmstruch och den Svenska botaniken

Museichef Peter Johansson berättar om Johan Wilhelm Palmstruch, skapare av verket Svensk botanik, det första verk i Sverige som tog upp svenska växter genom handkolorerade kopparstick. På en genomresa i Västsverige drabbades Palmstruch av blodstörtning och avled och begravdes i Vänersborg. En bit av hans gravsten finns ännu kvar på Kapellkyrkogården.

Strandkyrkogården

Karin Lustine, ett porträttfotografi.

Karin Lustine

Vi är vid Karin Lustines grav. Karin var en i den så kallade Fridakretsen, kretsen av vänner runt den berömde skalden Birger Sjöberg. Den sistnämnde var också mycket förälskad i Karin, vilket ledde till det som Birger senare skulle kalla ”det fatala frieriet”. Och mycket troligt är det också att Karin Lustine var Birgers inspiration till gestaltningen av ”Frida” i hans kända diktverk.

Cedergren i hatt.

Karl Gustav Cedergren

Här möter vi fältläkaren Karl Gustav Cedergren på Strandkyrkogården. Karl Gustav var dock inte bara intresserad av medicin och läkekonst, han var även nyfiken på historia och arkeologi. Genom omvägar hamnar han som intendent på Vänersborgs museum där han blir anledningen till att museet innehar så många fornfynd i sina samlingar.

Halvord Lydell i profil

Halvord Lydell

Här har vi en maffig gravvård! Den är rest över Halvord Lydell, mannen som grundade den läroverksinstitution som på skoj ibland kallades ”Vänersborgs universitet”, där han undervisade de elever som hade svårt för skolan med hjälp av något okonventionella metoder. Halvord Lydell befinner sig även i Plantaget i centrala stan. Kanske har du sett honom där?

Personal vid Vikners ateljé.

Fotograf Vikner

Nu blir det fotohistoria när vi stannar till vid graven där fotografparet Karl och Anna Vikner vilar. I deras ateljé blev de flesta vänersborgarna, och även ett och annat husdjur, fotograferade någon gång under sitt liv.

Porträtt av Jenny

Jenny Rödin

På kyrkogården ligger en mycket liten gravsten, som kanske kan vara lätt att missa. Här vilar Jenny Rödin, som avled bara elva år gammal år 1918. Hennes öde är kopplat till den något mer kända Elisabeth Anrep-Nordin som grundade Vänersborgs döv- och stumskola – och det är här Jenny kommer in i bilden.

Senast uppdaterad: 2023-10-12 09:33