Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stadsvandring - andra stoppet

Drottninggatan 8. Foto: Okänd

Drottninggatan 8

Chefen ödsligt ropar....
Vilt jag golvet sopar.
Spikar blänka fram bland plankor där
liksom falska pängar....
Nej, på blomsterängar
tänker jag då skyffeln ut jag bär

Ja, det var så han diktade, Birger Sjöberg, då han stod här i järnhandeln på Drottninggatan 8 och tjänade som bodgosse åren 1903-1906. Chefen, ja det var Georg "Jojje" Nyström som här öppnat sin Järn-, Färg-, Krut- och Tapethandel samma år som Sjöberg anställdes.

Butiken, som kom att bli en av stadens mest välrennomerade, hade ett brett sortiment. När det gällde de explosiva varorna som krut och dynamit förvarades dessa i en särskild krutkällare ute i skogen fyra kilometer väster om stadskärnan.

För Birger Sjöberg blev detta den längsta anställning han haft under åren i Vänersborg. Efter att tvingats sluta läroverket redan 1899 praktiserade han en kort tid som assistent åt fotograf Vikner på Sundsgatan varefter han en tid arbetade i butik i Stockholm. Det blev också ett mellanspel på Bagge och Petterssons tryckeri i Vänersborg innan Nyström erbjöd tjänst.

Det var under dessa år i "Boden" som Sjöberg skrev några av de tidiga och mycket uppskattade Fridavisorna där han hämtade en stor del av inspirationen från hemstadens miljöer med dess rika och färgsprakande persongalleri. Några av dikterna skrevs till och med i butiken där han på lediga stunder kunde slå sig ner på lagret med papper och penna.

På bakgården, snett bakom butiken, fanns ett uthus som tillhörde Sparbanken. Detta hus tjänade under dessa år som redaktion för den handskrivna tidningen Frän som Birger och några av hans vänner skrev om kvällarna. Tidningen drev hejdlöst med stadens borgerskap, "de fräna", och inte sällan förekom också kommentarer om Georg Nyström.

Vad som är mindre känt om Birger är att han också var en mycket träffsäker imitatör, såväl vad gällde röster som mimik. Därför var det inte sällan som han skickligt kunde härma en kund så snart den lämnat butiken. Tilltagen till trots gav Nyström Sjöberg ett gott avgångsbetyg då han slutade sin anställning 1906 för militärtjänst och senare fllytt till Stockholm.

Jämför gärna fasadbilderna 1903 och 2016 - hur har smaken vad gäller butiksskyltning utvecklats?

Fortsätt vandringen genom att klicka på bilden nedan:

Senast uppdaterad: 2017-05-05 08:41