Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ushebtifigurer

Ushebtifigurer - arbetare för de döda. Foto: Micael Eriksson

Dessa små så kallade Ushebtifigurer användes inom den fornegyptiska kulturen där de placerades i gravkammare bland övriga gravgåvor.

Dessa små så kallade Ushebtifigurer användes inom den fornegyptiska kulturen där de placerades i gravkammare bland övriga gravgåvor.

Figurerna fyllde en väldigt viktig funktion då de hade som uppgift att fungera som betjänt eller substitut för den avlidna så att denne skulle slippa utföra eventuellt arbete som väntade efter döden. I Tutankhamuns gravkammare hittades 365 Ushebtifigurer – en för varje dag på året.

Figurerna i museets samlingar är tillverkade av glaserad keramik men det finns också de figurer som är tillverkade av vax, trä eller sten. De är ofta ganska små, mellan 10 – 15 cm men större förekommer också.

De flesta av de egyptiska fornsakerna på Vänersborgs museum skänktes till museets grundare, Adolf Andersohn, av den svenska generalkonsuln i Alexandria, Oscar von Heidenstam, runt 1886. Föremålen fick till en början förvaras i Andersohns privata hem men så fort museet blev färdigbyggt flyttades de över och det var vid uppackningen av den egyptiska samlingen, den 20/5 1887, som Andersohn drabbades av en stroke. Han fördes till sjukhus men avled 8 dagar senare.

Senast uppdaterad: 2023-11-14 13:43