Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Konsten på museet

Salongshängning i hörsalen på Vänersborgs museum
Fotograf: Anna Panser

Museets trapphall och hörsal inrymmer ett stort antal vackra målningar.

Konsten var det som låg museets grundare Adolf Andersohn varmast om hjärtat. Därför hade han som avsikt att den skulle visas upp i museets magnifika trapphall. För att komplettera sina befintliga samlingar ansöktes och beviljades en deposition från Nationalmuseum. 1887 kom de första tavlorna per båt. Det var en av Nationalmuseums första depositioner till ”landsorten”. Tavlorna från Nationalmuseum har bytts ut många gånger genom åren, men även nu hänger flertalet tavlor i trapphallen.

I hörsalen hänger framför allt konst från Adolf Andersohns samlingar. Här finns även en vägg med en tidstypisk salongshängning. Precis som i museets andra salar ser vi här många objekt som samsas på en relativt liten yta. Detta var tanken med salongshängningarna. De gängse hängningsprinciperna vid denna tid präglades, liksom resten av museet, av sträng symmetri. Vi ser här exempel på porträttmåleri, religiösa motiv och slagfältsmålningar.

Senast uppdaterad: 2023-11-14 13:38