Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Upptäcktsresan - att kartlägga okända trakter, samla nya arter och överleva

Foto: Ian Schemper

De samlade fåglar, insekter och däggdjur, kartlade floder öknar och berg samt jagade storvilt för vinst och överlevnad. Följ med de som kallades upptäcktsresanden till 1800-talets södra Afrika.

I Vänersborg föddes en zoologisk forskartradition på 1830-talet med den invandrade excentriske engelske björnjägaren Llewellyn Lloyd som fascinerat jagade och samlade Vänerlandskapens fauna. Intresset överfördes till sonen Charles John Andersson vilken vid århundradet mitt blev en av dåtidens mest hyllade afrikanska upptäcktsresanden. Hans dramatiska och fängslande upptäckarskildringar från resor genom södra Afrika fångar läsare än i dag.

Traditionen fullföljdes av den unge slaktarsonen Axel W Eriksson vilken, efter att ha gått i lära hos Lloyd, tog tjänst som Charles John Anderssons assistent på dennes expeditioner. Efter Anderssons död kom Eriksson att fullfölja dennes zoologiska forskningar med kartläggande av Damaralandets fågelvärld. I Omaruru, i nuvarande Namibia, kom Eriksson 1869 att upprätta en handelsstation som blev centralort för en omfattande handel med elfenben, vapen, strutsfjäder och kreatur.

Den omfattande fågelsamlingen, monterad av Gustaf Kolthoff, skänktes av Eriksson till barndomsstaden Vänersborg 1883 och kom därmed att få avgörande betydelse för tillkomsten av Vänersborgs museum.

Senast uppdaterad: 2021-03-08 17:48