Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Llewellyn Lloyd

Teckning med Llewellyn Lloyd med levande björn.

Få vet att Västsverige upptäcktes 1820 av en brittisk adelsman som skickade hem exotiska berättelser från denna trakt. Llewellyn Lloyd var ganska exotisk själv och kunde ses promenera på stadens gator ledande en levande björn i kedja.

Han föddes sommaren 1792 i en av Londons mer välbärgade aristokratfamiljer – Llewellyn Lloyd.

Den unge Lloyd hade inga intentioner att följa familjetraditionen med en framtid inom Londons bank- och finansvärld. Istället var det jakt och zoologi som helt fångade hans intresse.

Omkring 1820 kom Lloyd till Sverige, lockad av den för en engelsman exotiska naturen och den storviltjakt han här kunde bedriva på björn, varg och lo.

När han 1830 flyttade till trakterna av Vänersborg var det laxfisket i Göta älv som lockade och här kom han att hyra in sig på herrgårdarna Rånnum, Gäddebäck och Fredrikslund innan han slutligen flyttade in till Vänersborg.

Lloyd blev en mytomspunnen person känd för att ha dödat över 100 björnar, för sitt omfattande sportfiske och för sina många kvinnohistorier och utomäktenskapliga barn.

För den brittiska publiken var han en upptäcktsresande i Sverige och han publicerade ett stort antal gedigna rese-, jakt- och folklivsskildringar från dessa trakter.

I zoologiska frågor korresponderade han bland andra med Charles Darwin.

Han var far till den berömde afrikanske upptäcksresanden Charles John Andersson och det var också Lloyd som lärde den unge vänersborgaren Axel W Eriksson grunderna i zoologin – Eriksson som på 1880-talet kom att donera den omfattande fågelsamlingen från sydvästra Afrika till Vänersborgs museum.

Llewellyn Lloyd avled 1876 och hans grav finns vid Västra Tunhems kyrka.

Senast uppdaterad: 2023-10-17 11:10