Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kunskap & Fakta

Många berättelser och personer döljer sig i våra samlingar och i vårt museum.

Här finns personer som haft visionerna som skapat Vänersborgs museum, dels direkt, som den produktive landshövdingen Eric Sparre, som stöttade Adolf Andersohn i att fullfölja av sin vision av ett museum.  Men också indirekt som till exempel Llewellyn Lloyd, den excentriske zoologen som drogs till Vänersborg genom jakten och framförallt fisket. Det var han som tog hit den zoologiska kunskapen som bland annat inspirerade Axel Eriksson, Axel som senare kom att skänka de afrikanska fåglar till Vänersborgs museum.

Det finns också samlingar där föremål kan fogas ihop till en berättelse om till exempel 1700-talets Sverige och Vänersborg. Eller landskapet Dalslands allmogekultur, eller staden Brätte, föregångare till Vänersborg.

Enskilda föremål i samlingen har också de sin berättelse. Vi har valt att lyft några enstaka i Samlingarna berättar.

Välkomna att läsa vidare!

Föremål ur Vänersborgs museums samlingar på Kulturlagret.

Samlingarna berättar

Det finns mycket spännande i museets samlingar som inte alltid visas utställt i de olika salarna. Här finner du fler berättelser om olika föremål och fotografier.

Senast uppdaterad: 2023-02-21 15:36