Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att upptäcka ett landskap

Foto: AB Flygtrafik/Vänersborgs museum

I museets samlingar som förvaras på Kulturlagret finns stora delar av den gamla Dalsländska allmogekulturen representerad. De flesta härrör från Sundals härad, främst Frändefors, Sundals-Ryr och Gestad.

Allmogekulturen på Slättdal utvecklade inte några iögonfallande karaktärsdrag. De har en allmänt västsvensk profil. Livet på Dalboslätten präglades av jordbruk och på 1800-talet av en mycket omfattande nyodling. I huvudsak odlade man havre som gav goda inkomster.

Skogsdal har en rikare allmogekultur, som bland annat utmärkts av dekorerade möbler, bollar, tavletter, enstaka målade bonader, stopbodar mer mera. De stora skogarna får genomslag i ett delvis annat redslapsinnehav och en annan livsföring. Skogsbruk, timmerflottning, kolning för bruken, svedjande, skogsbete med mera är vanligt. Folk förde mer förligt liv och inkomsterna var fördelade på många källor.

Senast uppdaterad: 2017-03-07 09:35