Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Spöken och fenomen på Vänersborgs museum

En spökkvinna står i ett rum vid en kandelaber.

Mystiska fotsteg, klockor som ringer och skuggestalter som skymtar förbi – historierna kring kusliga upplevelser på Vänersborgs museum är många.

Vänersborgs museum uppfördes 1885 och i museets källarplan inreddes en bostad där vaktmästaren kunde bo med sin familj. Vaktmästardottern Junita Dahlgren berättade om sina minnen från tidigt 1920-tal, upplevelser på museet som gav en otäck känsla och ibland skrämde henne. Som barn kunde hon höra steg från övervåningen som inte gick att förklara. Vissa nätter vaknade hon av klämtande klockslag från en gammal brandklocka som stod i museets källare. Det mest skrämmande var nog den ljusa gestalt hon såg komma ner för den stora trappan, på väg mot den nordiska salen.   

Och det är inte bara Junita och hennes familj som vittnat om kusliga upplevelser. Än idag kan personal och besökare vittna om steg som hörs från tomma rum, ljudet av möbler som dras över golvet och om kvinnan som ensam vandrar genom salarna. Flera personer har sett skymten av en kvinnogestalt i lång klänning som går genom vaktmästarbostaden eller står i Porslinssalen och ser ut genom fönstret. En konsertpianist som för ett antal år sedan övade på museets flygel berättade hur hon under hela övningen känt en tydlig närvaro i rummet – en kvinna som bar drag av ett porträtt i museets hörsal.

Sådant som av vissa anses vara ”spökerier” har upprepade gånger upplevts på museet, under närmare hundra år av oberoende personer. Samtidigt finns det andra, personal som har arbetat i lokalerna i över 30 år, som aldrig märkt något av dessa fenomen.

 

 

Senast uppdaterad: 2020-11-30 10:05