Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Med näbbar och klor – en liten fågelvisning

En näshornsfågel i profil från Afrikanska fågelsalen.

Förskoleklass - årskurs 4

OBS! Ej bokningsbart till och med februari 2025.

Vänersborgs museum har en stor samling monterade (uppstoppade) fåglar. I programmet får vi vara lite fågelskådare och lära känna några av Sveriges vanligaste fåglar. Genom att titta närmare på deras näbbar och fötter får vi ledtrådar till var de lever och vad de äter. Vi talar om flyttfåglar och stannfåglar, tittar på ägg och jämför stora och små fåglar av samma sort. Vilka fåglar känner du igen?

Målgrupp: förskoleklass – årskurs 4   

Tid: 60 minuter.

Koppling till läroplan:

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll: Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider. Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

Läroplan för grundskolan/LGR 11 (Biologi – centralt innehåll åk 1-3)

 

Praktisk information vid bokning av program

OBS! På grund av utställningsarbete kan det vara svårare att boka program till och med juni 2025. Museet är öppet som vanligt.

På museet erbjuds kostnadsfria program för alla skolor, både inom och utom Vänersborgs kommun. Det går bra att ringa eller maila museipedagogen för bokning av lektion. Vid bokning via mail uppge följande:

* Vilken skola/förskola ni kommer från
* Ålder på eleverna
* Elevantal
* Speciella behov (såsom elever som sitter i rullstol eller som är i behov av annat stöd)
* Kontaktperson/klasslärare
* E-postadress och telefonnummer
* Vilket eller vilka datum ni önskar komma. Lämna gärna alternativ.

Greta Åberg, museipedagog
Telefon: 0700-824 058
E-post: greta.aberg@vgregion.se 

-----

Sök stöd till resan
Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter. Läs mer om stödet: https://www.kulturkatalogenvast.se/barn-och-unga/det-regionala-arrangorsstodet

Senast uppdaterad: 2023-12-16 12:02