Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

För skola & förskola

Pedagogisk verksamhet på Vänersborgs museum
Fotograf: Sofia Edlund

På grund av utställningsarbete går det inte att boka program till och med februari 2025.

Museet och museets pedagog kommer att arbeta med en ny utställning, vilket gör att de ordinarie pedagogiska programmen inte kommer att kunna bokas. Alla är däremot välkomna att besöka museet på egen hand.

Museet är öppet torsdag och fredag klockan 12-16 men efter överenskommelse kan vi ofta öppna museet även under förmiddagen. Innan ni kommer: meddela museets butik/reception för att avtala tid eller berätta hur många ni är. I mån av tid får ni en kort presentation av museet av museivärden som tar emot er. I museet finns ”hitta föremålet”-häften att ta med sig runt i museet om man vill ha en liten lätt aktivitet.

Alla besök är gratis. Lärare ska anmäla gruppen i butiken.

Museets butik/reception når man på telefonnummer 0521-600 62 torsdag-fredag klockan 12-16. Det går också bra att maila sofia.edlund@vgregion.se för att boka en tid.

Varmt välkomna till museet!

 

Vänersborgs museum byggdes år 1885 och i den välbevarade miljön samsas samlingar från 1800-talet med nyare utställningar. Här finns mycket att upptäcka – egyptiska mumiekistor, konst, monterade djur och utställningar om den tid som museet kom till i och om de människor som levde då.

Tillgänglighet:

Förutom huvudentrén finns även en ingång anpassad för rullstol, på museets kortsida. I anslutning till den ingången finns även en tillgänglig toalett och en hiss för att ta sig upp i museets olika våningsplan. Vänersborgs museum är en gammal byggnad, och en av utställningarna är på ett plan utan tillgång till hiss. För att uppleva den utställningen utan att komma in i rummet, finns en digital version av den på en mer tillgänglig plats i museet.

Vi försöker anpassa programmen efter de behov och önskemål som finns för att göra besöket så bra som möjligt. Så för att underlätta ert besök ber vi er att meddela museipedagogen om det finns rullstolsburna i er grupp eller om det finns andra särskilda behov och saker som vi behöver tänka på och planera från museets sida.

Förberedelsematerial:

Förbered gärna besöket genom att titta på vårt förberedelsematerial. Här finns beskrivningar i text och bild om hur ett besök på museet brukar gå till. Inför ett besök med visningen Vad är ett museum för till exempel SFI och förskola finns också frågor som man kan fundera över och ord som kan vara roligt att ha koll på redan innan besöket. Mer hittar du här.

Praktisk information vid bokning av program

OBS! På grund av utställningsarbete är inga program bokningsbara till och med februari 2025. Museet är öppet som vanligt.

På museet erbjuds kostnadsfria program för alla skolor, både inom och utom Vänersborgs kommun. Det går bra att ringa eller maila museipedagogen för bokning av lektion. Vid bokning via mail uppge följande:

* Vilken skola/förskola ni kommer från
* Ålder på eleverna
* Elevantal
* Speciella behov (såsom elever som sitter i rullstol eller som är i behov av annat stöd)
* Kontaktperson/klasslärare
* E-postadress och telefonnummer
* Vilket eller vilka datum ni önskar komma. Lämna gärna alternativ.

Greta Åberg, museipedagog
Telefon: 0700-824 058
E-post: greta.aberg@vgregion.se 

-----

Sök stöd till resan
Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter. Läs mer om stödet: https://www.kulturkatalogenvast.se/barn-och-unga/det-regionala-arrangorsstodet

Senast uppdaterad: 2023-12-16 12:00