Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

För skola & förskola

Pedagogisk verksamhet på Vänersborgs museum
Fotograf: Sofia Edlund

Välkomna till Vänersborgs museum! Här kan ni ta del av flera olika visningar och program inom varierande ämnen. Aktiviteterna kan kopplas till aktuella läroplaner för att fungera som ett komplement till skolans ordinarie undervisning. Vi tar emot grupper från förskola till gymnasiet samt särskola, vuxenutbildning och SFI. Alla program kan anpassas utifrån ålder och särskilda behov, så ta kontakt med pedagogen för att planera just ert besök!

Vänersborgs museum byggdes år 1885 och i den välbevarade miljön samsas samlingar från 1800-talet med nyare utställningar. Här finns mycket att upptäcka – egyptiska mumiekistor, konst, monterade djur och utställningar om den tid som museet kom till i och om de människor som levde då.

Alla våra program för skolan är kostnadsfria och det går dessutom att söka ekonomiskt stöd för resor till museet. Vill du komma med din klass till museet men inte ta del av ett program? Under museets ordinarie öppettider är ni alltid välkomna, men hör av er först så att det inte krockar med någon annan klass.

Tillgänglighet:

Förutom huvudentrén finns även en ingång anpassad för rullstol, på museets kortsida. I anslutning till den ingången finns även en tillgänglig toalett och en hiss för att ta sig upp i museets olika våningsplan. Vänersborgs museum är en gammal byggnad, och en av utställningarna är på ett plan utan tillgång till hiss. För att uppleva den utställningen utan att komma in i rummet, finns en digital version av den på en mer tillgänglig plats i museet.

Vi försöker anpassa programmen efter de behov och önskemål som finns för att göra besöket så bra som möjligt. Så för att underlätta ert besök ber vi er att meddela museipedagogen om det finns rullstolsburna i er grupp eller om det finns andra särskilda behov och saker som vi behöver tänka på och planera från museets sida.

Förberedelsematerial:

Förbered gärna besöket genom att titta på vårt förberedelsematerial. Här finns beskrivningar i text och bild om hur ett besök på museet brukar gå till. Inför ett besök med visningen Vad är ett museum för till exempel SFI och förskola finns också frågor som man kan fundera över och ord som kan vara roligt att ha koll på redan innan besöket. Mer hittar du här.

Praktisk information vid bokning av program

På museet erbjuds kostnadsfria program för alla skolor, både inom och utom Vänersborgs kommun. Det går bra att ringa eller maila museipedagogen för bokning av lektion. Vid bokning via mail uppge följande:

* Vilken skola/förskola ni kommer från
* Ålder på eleverna
* Elevantal
* Speciella behov (såsom elever som sitter i rullstol eller som är i behov av annat stöd)
* Kontaktperson/klasslärare
* E-postadress och telefonnummer
* Vilket eller vilka datum ni önskar komma. Lämna gärna alternativ.

Greta Åberg, museipedagog
Telefon: 0700-824 058
E-post: greta.aberg@vgregion.se 

-----

Sök stöd till resan
Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter. Läs mer om stödet: https://www.kulturkatalogenvast.se/barn-och-unga/det-regionala-arrangorsstodet

Senast uppdaterad: 2023-02-21 15:36