Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utställningar

Vänersborgs museum är Sveriges äldsta museimiljö där byggnaden uppförts för sitt ändamål och utställningarna i allt väsentligt är bevarade i ursprungligt skick från 1800-talet.

Vänersborgs museum byggdes i en tid då det var få förunnat att kunna resa och uppleva främmande kulturer. För att låta vänersborgarna uppleva det fascinerande som fanns bortom stadens gränser, samlade man istället spår av vad som uppfattades som främmande, vackra, märkliga och exotiska natur- och kulturföremål till stadens museum.

Vänersborgs museum kom därför att rymma föremål från världens alla hörn medan det lokala materialet var mycket sparsamt representerat. Här var det istället afrikanska fåglar, egyptiska fornsaker, kinesiskt porslin, europeisk konst och mycket annat som skulle fånga besökarnas uppmärksamhet.

Digitala utställningar

Trollbunden - folktro, fakta och fiktion

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning om människans magiska tankevärldar – fylld med berättelser om allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Men också om vår tids behov av medie- och informationskunnighet.

Allt är i rörelse

Välkommen till den digitala utställningen Allt är i rörelse – en dynamisk mediemix som utforskar, reflekterar och ger perspektiv på vårt gemensamma kulturarv.

Senast uppdaterad: 2016-11-28 09:27