Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Djur i folktro

Förskoleklass - årskurs 6

OBS! Ej bokningsbart till och med februari 2025.

För inte så länge sedan levde de flesta människor mycket närmare naturen än vad vi gör i dag. Då dolde det sig mer i naturen och djuren än vad som syntes på ytan… Åtminstone i den svenska folktron. Där kunde djur vara magiska och till exempel vara förtrollade människor. I skogen eller vid vattnet levde väsen och varelser av olika slag.

Utifrån museets samlingar lär vi känna några av dessa djur och väsen. I det lite sagolika programmet tar vi också upp begreppen folktro, saga och sägen.

Målgrupp: Förskoleklass – årskurs 6       

Tid: 90 minuter

Koppling till läroplan:
Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar.
    Läroplanför grundskolan/LGR 11 (Förståelse och medmänsklighet)

Berättande i olika kulturer, under olika tider och för skilda syften.
    Läroplan för grundskolan/LGR 11 (Svenska – centralt innehåll åk 1-3)

Praktisk information vid bokning av program

OBS! På grund av utställningsarbete är inga program bokningsbara till och med februari 2025. Museet är öppet som vanligt.

På museet erbjuds kostnadsfria program för alla skolor, både inom och utom Vänersborgs kommun. Det går bra att ringa eller maila museipedagogen för bokning av lektion. Vid bokning via mail uppge följande:

* Vilken skola/förskola ni kommer från
* Ålder på eleverna
* Elevantal
* Speciella behov (såsom elever som sitter i rullstol eller som är i behov av annat stöd)
* Kontaktperson/klasslärare
* E-postadress och telefonnummer
* Vilket eller vilka datum ni önskar komma. Lämna gärna alternativ.

Greta Åberg, museipedagog
Telefon: 0700-824 058
E-post: greta.aberg@vgregion.se 

-----

Sök stöd till resan
Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter. Läs mer om stödet: https://www.kulturkatalogenvast.se/barn-och-unga/det-regionala-arrangorsstodet

Senast uppdaterad: 2023-12-16 12:02