Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vaktmästarbostaden på Vänersborgs museum

Nu har vi upp öppnat upp museets unika vaktmästarbostad och visar ännu ett kapitel i en fascinerande historia på museet.

Här bodde vid 1900-talets början vaktmästarparet Johan och Beda Dahlgren med barnen Junita och Eber.

Även om det var Johan som hade vaktmästartjänsten fick såväl frun som barnen hjälpa till att elda i kokspannan, knäskura golven i utställningssalarna, putsa glasmontrarna, sälja biljetter och guida besökarna. Under många år var museet då ett hem för en familj där barnen också var födda i det inre av bostadens två rum.

När museet var stängt för besökare hade Junita och Eber hela museet, stadens största palats, att leka i och sommartid bar de upp sina sängar på vinden där de då fick ett eget rum.

Vaktmästarbostaden är nu en fri rekonstruktion av familjen Dahlgrens hem, inredd och möblerad efter vad Junita berättat ur minnet. Sängen står där Junita föddes, Johans skrivmaskin är på plats liksom Bedas symaskin och alla släktporträtten.

Senast uppdaterad: 2019-01-24 16:24