Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Oscar Magnusson

Afrikanska fågelsalen. Foto: Thornberg

Oscar Magnusson var Vänersborgs museums tredje vaktmästare. Han fick både telefon och elström under sin tid på museet.

I september 1935 anställdes den före detta snickaren Oscar Magnusson (född 1882) som ny vaktmästare. Parallelt med sysslan som museivaktmästare var han även möbelsnickare. Samma år renoverades vaktmästarbostaden. De sista gaslamporna togs bort och elektrifieringen utökades. Samtidigt drogs telefon in till bostaden. Ytterligare renovering – målning, tapetsering, inläggning av korkmatta med mera gjordes 1938-39.

År 1941 fick vaktmästare Magnusson en helt ny arbetsuppgift, nämligen att svara för konservering av vissa metall och träföremål. Museivaktmästarna kom därefter, ända fram till 1970-talet, att svara delar av den konservering som utfördes på museets samlingar.

Hustrun, Hilda Wilhelmina Karlsson-Bach arbetade estra som städerska för att dryga ut familjens inkomster.

År 1945 begärde Oscar Magnusson heltidstjänst. Frågan diskuterades i styrelsen ett flertal gånger och man enades om en utökad, delvis projektbunden arbetstid som i praktiken nära nog blev en heltidstjänst. Den 31 mars 1951 flyttade Oscar Magnusson från museet och tre månader senare avgick han med pension.

Senast uppdaterad: 2023-10-17 11:26