Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Bland mumier och gravplundrare

Sarkofag från Egyptiska utställningen på Vänersborgs museum

Högstadiet och gymnasiet

Den fornegyptiska kulturen har fascinerat människor sedan årtusenden! På 1800-talet gjordes många upptäckter i Egypten och intresset för denna kultur växte allt mer. Både i Egypten och i Europa handlades det med fornföremål och mumier. Gravar plundrades på sina skatter. Många av dessa skatter hamnade sedan på museer runt om i världen. 

Även Vänersborgs museum har en egyptisk samling från denna tid. Utifrån den lär vi oss om det forntida Egypten – men talar också om hur arkeologiska upptäckter och intresset för historia kan skapa problem. Är det till exempel rätt att öppna gamla gravar, samla på antika föremål från andra länder och att ställa ut mumier (som ju är döda människor) i utställningar? Vad gör man med föremål som riskerar att förstöras på sin ursprungsplats? – Och har ni köpt mumiepulver på apoteket någon gång?

Programmet innehåller en presentation av museets egyptiska samlingar, lektion och praktiska övningar.

Målgrupp: Högstadiet och gymnasiet.

Tid: 60 minuter. 

 

Koppling till läroplan:

Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar sitt historiemedvetande och sin historiska bildning … får utveckla kunskaper om historiska förhållanden och historiska begrepp, får insikter i hur historia skapas genom tolkningar av källor samt utvecklar förståelse för hur historia kan brukas i olika sammanhang.

Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att tillägna sig en historisk referensram och en kronologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer … få förståelse för olika kulturella sammanhang och levnadssätt genom historien och för historiska skeenden som har påverkat nutiden … bidra till att eleverna får förståelse för att varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial. Eleverna ska också ges förutsättningar att utveckla förmågan att ställa frågor till och värdera källor som ligger till grund för historiska kunskaper. Arbetet med källor ska även ge eleverna förutsättningar att leva sig in i det förflutna.

Undervisningen i ämnet historia ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer, förmåga att ställa frågor till historiska källor samt att tolka, kritiskt granska och värdera dessa, och förmåga att reflektera över hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.
                      Läroplan för grundskolan/LGR 22 (Historia – syfte)

Samhällsomvandlingar: framväxten av civilisationer och industrisamhällen. Framväxten av högkulturer i olika delar av världen, till exempel i Afrika, Amerika och Asien.

Analys av historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur olika aktörer använder historia för att skapa opinion eller legitimera makt.
                      Läroplan för grundskolan/LGR 22 (Centralt innehåll åk 7-9)

Praktisk information vid bokning av program

På museet erbjuds kostnadsfria program för alla skolor, både inom och utom Vänersborgs kommun. Det går bra att ringa eller maila museipedagogen för bokning av lektion. Vid bokning via mail uppge följande:

* Vilken skola/förskola ni kommer från
* Ålder på eleverna
* Elevantal
* Speciella behov (såsom elever som sitter i rullstol eller som är i behov av annat stöd)
* Kontaktperson/klasslärare
* E-postadress och telefonnummer
* Vilket eller vilka datum ni önskar komma. Lämna gärna alternativ.

Greta Åberg, museipedagog
0700-824 058
greta.aberg@vgregion.se 

-----

Sök stöd till resan
Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter. Läs mer om stödet här.


Senast uppdaterad: 2025-05-21 10:37