Johan Dahlgren
Vaktmästaren Johan Dahlgren på Vänersborgs museum arbetade även som polis och efter att ha påträffat stadens borgmästare berusad arresterade Dahlgren honom och han burades in i fyllecell.
Hösten 1908 tillträdde poliskonstapen Johan Albin Dahlgren som vaktmästare på Vänersborgs museum, en tjänst som uppgick till en halvtid. Johan Dahlgren, som var född i Håbol 1873, hade tidigare tjänstgjort som polis och brandman i Karlstad innan han 1901 erhöll tjänst som poliskonstapel i Vänersborg.
I samband med Dahlgrens anställning utarbetades en instruktion för vaktmästaren. Såväl hustrun Beda som dottern Junita (som föddes i vaktmästarbostaden 1917) deltog aktivt i vaktmästarsysslorna. Vid några tillfällen tilldelades de också gratifikationer av museistyrelsen för detta arbete. Särskilt mycket arbete lades ner i samband med den omfattande renoveringen av museet 1923-24. I samband med detta kom vaktmästarbostaden att elektrifieras. Under den varmare årstiden kom museets vind att nyttjas som provisorisk bostad för vaktmästarens barn.
Johan Dahlgrens lön uppgick till omkring 300 kronor per år, fri bostad, 3 famnar ved samt 10 procent provision på sålda biljetter och kataloger. I vaktmästarbostaden hade Dahlgren en skrivhörna där han förde katalog över inlämnade föremål. Själv gjorde han också insamlingar av allmogeföremål från hemsocknen Håbol, år 1913.
Som polis var Johan Dahlgren en färgstark profil i Vänersborg, känd under namnet ”Grina Medda”. Hans plikttrogenhet och ordningssinne var omtalat. Detta resulterade i att han inte tvekade att arrestera självaste borgmästaren för fylleri. Efter det att Dahlgren arresterat sin högste chef blev han förflyttad till sundhetspolis. Som sådan deltog han bland annat i cyanväterökning mot ohyra. Valborgsmässoaftonen 1935 gick han in i en ovädrad cyanväterökt lägenhet och avled. Som ett kuriosum kan nämnas att Dahlgrens kanariefågel återfinns i dag uppstoppad i Afrikanska fågelsalen.