Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Täljsten i Dalsland

Foto: Ola Erikson

Täljsten - sten man kan tälja i - har använts under långa tider. Vissa är fint utskurna medan annat är grovt tillhugget.

Täljsten - den mjuka stenen

Täljsten är som namnet antyder en mjuk bergart, som förekommer i ett stråk genom västra Dalsland. Ett 30-tal grytplatser är kända, varav de flesta i landskapets nordvästra del.

Brytningen har gamla traditioner – möjligen medeltida. Första gången den nämns är 1755, från Ärtemark. Verksamheten pågick till slutet av 1800-talet. Några förnyade men misslyckade försök gjordes i början på 1900-talet under mer industriella former.

Täljstenen bearbetades med handverktyg. Man använde eggverktyg av olika slag, sågar och filar. I Dalsland har man, så långt man vet, inte använt svarv i äldre tid. Viktigare produkter var grytor av olika slag och storlek. De fungerade utmärkt vid matlagning i kökets öppna eldstad. Andra produkter var: strykjärn, munkpannor, sländtrissor, klocklod, stöpformar, burkar, supglas med mera. Det mesta är gjort av kunniga hantverkare, men det finns exempel på klumpiga och amatörmässigt gjorda föremål. Tillverkningen skedde i allt väsentligt för en lokal marknad. Därför återfinns också de flesta täljstensföremålen vid de lokala museerna i landskapets nordvästra del.

Senast uppdaterad: 2017-03-07 11:20