Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Täljsten i Dalsland

Foto: Ola Erikson

Täljsten - sten man kan tälja i - har använts under långa tider. Vissa är fint utskurna medan annat är grovt tillhugget.

Täljsten - den mjuka stenen

Täljsten är som namnet antyder en mjuk bergart, som förekommer i ett stråk genom västra Dalsland. Ett 30-tal grytplatser är kända, varav de flesta i landskapets nordvästra del.

Brytningen har gamla traditioner – möjligen medeltida. Första gången den nämns är 1755, från Ärtemark. Verksamheten pågick till slutet av 1800-talet. Några förnyade men misslyckade försök gjordes i början på 1900-talet under mer industriella former.

Täljstenen bearbetades med handverktyg. Man använde eggverktyg av olika slag, sågar och filar. I Dalsland har man, så långt man vet, inte använt svarv i äldre tid. Viktigare produkter var grytor av olika slag och storlek. De fungerade utmärkt vid matlagning i kökets öppna eldstad. Andra produkter var: strykjärn, munkpannor, sländtrissor, klocklod, stöpformar, burkar, supglas med mera. Det mesta är gjort av kunniga hantverkare, men det finns exempel på klumpiga och amatörmässigt gjorda föremål. Tillverkningen skedde i allt väsentligt för en lokal marknad. Därför återfinns också de flesta täljstensföremålen vid de lokala museerna i landskapets nordvästra del.

Senast uppdaterad: 2017-03-07 11:20