Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dryck och dryckeskärl i Dalsland

Dryckeskärl från Dalsland. Foto: Ola Erikson

De vanligaste dryckerna bland allmogen i Dalsland var sur mjölk, öl och brännvin. Ofta drack man ur ett gemensamt kärl.

Öl, sur mjölk och brännvin

Det gamla bondesamhällets viktigaste drycker var sur mjölk, öl och från 1700-talet brännvin.

Ölet beredde man själv i en ganska omständlig procedur. Malt framställdes av korn, men även andra sädesslag kunde användas. Humle, som gav ölet smak och hållbarhet, odlades vid den egna gården. Ölet var svagt, men till högtidligare tillfällen bryggdes starkare öl.

Man drack ölet ur bollar eller stop. De förra är ganska stora svarvade kärl med ett signifikativt indraget mynningsparti. De är vanliga, särskilt i norra Dalsland och får betraktas som en relikt (gammalmodig) företeelse. Stopen var i allmänhet laggade. Tennstop förekom också.

Båda dessa dryckeskärl användes kollektivt, det vill säga de gick från mun till mun i dryckeslaget. Kalken, ofta kallad prästkalk, användes däremot individuellt. Dess status markeras av att den oftast är målad och ibland dekorerad, vilket är ovanligare när det gäller bollar och stop.

Brännvinet dracks med supsked av silver och i små snibbskålar som båda är ovanliga i Dalsland. Vanligast är små bägare av horn.

Senast uppdaterad: 2017-03-07 11:12