Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Honungsvisare - Fåglar som visar vägen till honung

Honungsvisare. Foto: Lennart Andersson

Få fåglar samspelar med människan. Några fågelarter från sydvästra Afrika, gör just detta. De är honungsvisare.

Alla arter som tillhör familjen honungsvisare lägger, precis som göken, sina ägg i andra fågelarters reden. Detta parasitiska beteende överlåter ansträngningen att föda upp fåglarna på andra, intet ont anande, småfåglar.

Den stora honungsvisarens särpräglade beteende har fascinerat ornitologer världen över. När fågeln lokaliserat ett bo med vildbin flyger den iväg för att leta upp en människa eller möjligen en honungsgrävling.

Då honungsvisaren funnit en person sätter den sig i ett närbeläget träd och ropar ett särskilt läte för att påkalla uppmärksamhet. Människorna har lärt sig att tolka ljudet och följer efter fågeln vilken flaxande från träd till träd visar vägen till bina.

Vid ankomsten till binas bo plundrar människan detta på dess högt skattade innehåll av honung. Alltid spills någon honung på marken eller så placerar man ut en bit honungskaka till fågeln som tack för hjälpen.

Detta är så vitt känt det enda exemplet på en sådant utvecklat samarbete mellan ett vilt djur och människa.

Stor honungsguide/ honungsvisare (Indicator indicator) A256-A258.

Fåglarna finns i monter 2 i den afrikanska fågelsalen.

Senast uppdaterad: 2023-10-17 11:09