Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Flamingo - en fågel från Afrika i skimrande rosa

Flamingo. Foto: Ann-Charlott Öberg

I den afrikanska fågelsamlingen hittar vi en planktonätande fågel - Flamingon. I Afrika lever den i saltvattensjöar och vattenansamlingar.

Stränderna längs vissa östafrikanska sjöar kan på avstånd skimra i rosa färger – färg som kommer av de miljontals flamingos vilka samlas för att äta. Under stor trängsel vadar fåglarna kring i det grunda vattnet och silar i sig planktonalger. Denna eleganta och storvuxna fågel utgör ett av mycket få exempel på fågelarter som helt livnär sig på mikroskopiska plankton.

Sjöarna som lockar till sig sådana mängder av fåglar är så kallade sodasjöar med extremt hög salthalt. Då sjöarna saknar utlopp försvinner vattnet endast genom avdunstning vilket ger den höga salthalten som i sin tur gynnar planktontillväxten. På samma sätt kan man se flamingos i saltvattensamlingar längs den namibiska kusten där Namiböknen når havet.

Flamingo (Phoenicopterus ruber) A956.

Fågeln finns i monter 5 i den afrikanska fågelsalen.

Senast uppdaterad: 2023-10-17 11:09